Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Όσα ξέρει η ζυγαριά του Καραμανλή


Οι αριθμοί αλλοιώνονται, οι στατιστικές μπερδεύουν και οι εκτιμήσεις είναι υποκειμενικές. Αν θέλουμε να διαπιστώσουμε την κατάσταση της χώρας υπάρχει ένας δείκτης πολύ πιο αξιόπιστος. Οι αυξομειώσεις στο βάρος του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή δείχνουν πότε τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και πότε η ζυγαριά αναστενάζει... μαζί με όλη την Ελλάδα.

Ήταν Μάρτιος του 2000 και ο Κώστας Καραμανλής είχε κατορθώσει να χάσει 12 κιλά, γεγονός που τον έκανε τόσο περήφανο ώστε να αποκαλύπτει το διαιτολόγιό του σε όποιον ρωτούσε επίμονα: καφές το πρωί, σαλάτα ή κάτι ελαφρύ το μεσημέρι και κανονικό δείπνο το βράδυ, συνοδεία κρασιού. Ψητό κρέας συχνά, ψάρι πιο σπάνια, μακριά από τα γλυκά. Γυμναστική τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, επεδείκνυε εντυπωσιακή αυτοσυγκράτηση. Όπως όταν παρέθετε γεύμα για τους βουλευτές του κόμματός του στο Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής το 2001 στον «Αθηναίο» και είχε περιοριστεί σε δύο κεφτεδάκια και ένα ποτήρι λευκό κρασί, προκαλώντας τα επαινετικά σχόλια κυριών όπως η Κατερίνα Παπακώστα που είχε ακουστεί να του λέει: «Αχ πρόεδρε, πώς αδυνάτισες, χάρμα έγινες...». Θα χρειαζόταν να περάσουν άλλα 4 χρόνια για να γίνει Πρωθυπουργός και η αντιπολίτευση είναι, συνήθως, μια πιο εύκολη υπόθεση. Στις εκλογές του 2004 ο Κώστας Καραμανλής κατόρθωσε να φτάσει με σχετικά λιγότερα κιλά, υπό το άγρυπνο βλέμμα της συζύγου του Νατάσας, για το οποίο συχνά αστειεύεται- ιδίως όταν κάνει γαστριμαργικές παρασπονδίες. Το άγχος ήταν λιγότερο τότε και η δίαιτα ήταν μια σχετικά εύκολη υπόθεση. Ή μήπως για εκείνους που το βάρος τους αυξομειώνεται εύκολα παραμένει πάντα ζόρικη; Όσοι αθλούνταν μαζί του σε κεντρικό γυμναστήριο της πρωτεύουσας θυμούνται πως μετά τον διάδρομο και κάποια βάρη ακολουθούσε συχνά... ανταμοιβή. Ούζα και μεζέδες παραγγέλνονταν συχνά ως επιβράβευση για την ολοκλήρωση του προγράμματος των 2 χιλιομέτρων, ενώ δεν είχαν αποφευχθεί και κάποιες έξοδοι για κοψίδια αμέσως μετά. Διαιτολόγοι που έχουν ασχοληθεί με τη σιλουέτα των Ελλήνων πολιτικών έχουν διαπιστώσει ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις οι πολιτικοί ζητούν οικειοθελώς τη βοήθειά τους. Μιλούν στην πίεση του περιβάλλοντος και των image makers, και τονίζουν ότι δεν τους απασχολεί τους ίδιους το ζήτημα του βάρους τους αλλά υποκύπτουν στις πιέσεις εκείνων που έχουν αναλάβει να τους φτιάξουν την εικόνα. Ίσως γι΄ αυτό στη χώρα μας, οι πολιτικοί που έχασαν κιλά και παρέμειναν αδύνατοι είναι ελάχιστοι. «Η ψυχολογική κατάσταση παίζει πάντα σημαντικότατο ρόλο σε όσους είναι επιρρεπείς στην αύξηση βάρους», αναφέρει μια πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Τζέισον Μπλοκ στο επιστημονικό περιοδικό «Αmerican Journal of Εpidemiology», σε αυτά τα άτομα «το στρες μεταφράζεται σε αύξηση κιλών. Κάπως έτσι, τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, για έναν άνθρωπο που, όπως θυμούνται οι συμμαθητές του στο Πειραματικό, «δύο ήταν τα αγαπημένα του πράγματα: το ποδόσφαιρο και το φαγητό». Πλείστα προβλήματα και σκάνδαλα από την αρχή σχεδόν της διακυβέρνησης της ΝΔ. Πώς να τηρήσεις ένα αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα όταν γύρω σου σκάνε υποκλοπές, πυρκαγιές με δεκάδες νεκρούς, κουμπάροι, Ζαχόπουλος, Βατοπέδιο, Siemens και τώρα πάλι πυρκαγιές; Είναι γνωστό άλλωστε στους ανθρώπους του περιβάλλοντός του ότι όταν ο Καραμανλής είναι αγχωμένος ή στενοχωρημένος βρίσκει διέξοδο στο φαγητό. Οι φίλοι του τον περιγράφουν ως άνθρωπο που «ανθεί σε ένα τραπέζι, κάνει πλάκα, πίνει και διηγείται ιστορίες». Σύμφωνα με την έρευνα του Χάρβαρντ, οι αυξομειώσεις των κιλών του Καραμανλή μπορούν να χρησιμεύσουν ως δείκτης της κατάστασης της χώρας. Στη διάρκεια των 5 ετών που κυβερνά τον έχουμε δει να παίρνει βάρος (πιο συχνά), αλλά και να χάνει (σπανιότερα). Όσοι τον γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι θα επιστρέψει από τις διακοπές του πάντα με αρκετά κιλά παραπάνω- σε χρονιές που δεν έχει εκλογικές αναμετρήσεις- και αυτά τα κιλά θα παραμείνουν όταν η κατάσταση είναι δύσκολη. Ωστόσο όταν τα μεγάλα ζητήματα βρίσκονται υπό έλεγχο θα μπορέσει να τα χάσει και πάλι.

«Βόδι στη στέγη» και... ένα κάρο μπίρες
Ως φοιτητής στη Σχολή Φλέτσερ της Βοστώνης, ο Πρωθυπουργός σύχναζε στο εστιατόριο «Καζαμπλάνκα» της Μπρατλ Στριτ με τη διεθνή κουζίνα και στο μπαρ «Γκράφτον» για ιρλανδικές μπίρες. Σήμερα πλέον δεν χάνει την ευκαιρία να δοκιμάζει διαφορετικές συνταγές στα ταξίδια του στο εξωτερικό. Η μπρασερί «Βόδι στη στέγη» («La Βoeuf sur le Τoit») (από το όνομα ενός σουρεαλιστικού μπαλέτου που χορογράφησε ο Ζαν Κοκτό το 1920) είναι από τα αγαπημένα του στο Παρίσι, στην οδό Κολοσσαίου. Εκεί οι πιατέλες με τα κρέατα πάνε κι έρχονται. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στο Βουκουρέστι στην παλιά ταβέρνα «Το κάρο με τις μπίρες» («Caru ΄cu bere») στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Εκεί τα φιλετάκια, οι μπριζόλες με σάλτσα και τα αλλαντικά συνοδεύονται από τους παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες με γέμιση καπνιστό. Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι το κότσι το οποίο τιμά ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός. Επειδή όμως ένα κομμάτι της απόλαυσης του φαγητού είναι και η γνωριμία με καινούργιες γεύσεις, όταν βρίσκεται στο Λονδίνο ο Κώστας Καραμανλής επισκέπτεται και το γνωστό «Νόμπου», για τη διάσημη σπεσιαλιτέ του μαύρου μπακαλιάρου, καραμελωμένο με μίσο. Και βέβαια δεν ξεχνά να δοκιμάσει το περίφημο γιαπωνέζικο κρέας «κόμπε» που προέρχεται από μοσχάρια που πίνουν μπίρα και στα οποία κάνουν καθημερινά 1 με 2 ώρες μασάζ ώστε το κρέας τους να είναι ιδιαίτερα μαλακό.

Κοκορετσάκι στη Μαραθώνος και γκουρμέ στον Λυκαβηττό
O Κώστας Καραμανλής επιμένει να τιμά με την παρουσία του απλές ταβέρνες όπως ο «Βασίλης» στη Λεωφόρο Μαραθώνος στο Μάτι- όπου προτιμά το κοκορετσάκι ταψιού- ή την αγαπημένη του πάνω στην παραλία της Ραφήνας, όπου μάλιστα πέρσι είχε τραπεζώσει και τον Ζισκάρ ντ΄ Εστέν. Αλλά ακόμα και όταν πηγαίνει στους πιο κοσμικούς «Ορίζοντες» του Λυκαβηττού, αγνοεί τα γκουρμέ πιάτα και επιλέγει τα πιο «ελληνοπρεπή». Το κρασάκι είναι παρόν αλλά καταναλώνεται με μεγαλύτερη φειδώ, ώστε να μην επαναληφθούν γεγονότα όπως εκείνο του 1999 όταν ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, σε επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, είχε κανονισμένη συνάντηση με τον τότε υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κοέν. Το προηγούμενο βράδυ με την παρέα του είχε επισκεφθεί γνωστό εστιατόριο και εκτός από τα εκλεκτά πιάτα καταναλώθηκαν και αρκετά ποτά. Τα όσα συνέβησαν το επόμενο πρωί μπορούμε μόνο να τα υποθέσουμε από την επίσημη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργού: «Ο κ. Καραμανλής είχε ένα πρόβλημα συγκέντρωσης». Ο Πρωθυπουργός δεν κρύβει την προτίμησή του για το κρέας, το οποίο αποκαλεί «αστακό του βουνού» και δεν παραλείπει συχνά- πυκνά να κάνει συζήτηση για δίαιτες, τόσο με την Ντόρα Μπακογιάννη όσο και με τον Πάνο Καμμένο. Πέρσι τον είδαμε να κάνει άλλη μια προσπάθεια απώλειας περιττών κιλών, ενώ έγινε γνωστό ότι είχε προσλάβει και προσωπικό γυμναστή ο οποίος πήγαινε στο σπίτι της Ραφήνας.Πριν από δύο εβδομάδες, ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε τη Βόρεια Ελλάδα. Κατά την παραμονή του στην Κομοτηνή αρνήθηκε επίμονα να δοκιμάσει τα νοστιμότατα τοπικά εδέσματα. Και η διαπίστωση ήταν ομόφωνη: «Όποτε ο Καραμανλής κάνει δίαιτα, πάμε σε εκλογές»... (πηγή: ΤΑ ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: